Energistien på Knivholt Hovedgård

12. november 2015
energistien knivholt

Green Source har været en del af energirenoveringsprojektet på Knivholt Hovedgård lige fra ide til åbningen for publikum i begyndelsen af oktober i år

I dag kan besøgende på Knivholt Hovedgård gå en tur på en energisti og blive inspireret til energirenovering af deres boliger og samtidig være på lærerig udflugt med deres børn. Knivholt Hovedgård er godt i gang med at forvandle sig til Danmarks første herregård, der er selvforsynende med vedvarende energi og fri for fossile brændstoffer. De besøgende får på energistien både inspiration til mere energibesparende boliger, viden og ikke mindst motion.

Green Source med fra begyndelsen
Green Source har som tidligere nævnt været med fra ideudvikling af de forskellige energivenlige tiltag på Knivholt Hovegård. I dag består det af både intelligent isolering, LED belysning til tagrenden og det nyeste inden for solceller.

”Det, man kan bruge stien til, er at få inspiration til at energirenovere sin bolig. Stien bliver opdateret løbende, så gæsterne altid bliver mødt af de seneste nye teknologiske landevindinger”, siger projektchef Poul Rask fra Energibyen Frederikshavn i en pressemeddelelse inden åbningen.

Green Source bag søslanger

Installationerne er alle opført i størrelsesforholdet én til én, så husejerne både kan undersøge lydniveau og størrelsesbehov, inden de eventuelt går hjem og graver fundamentet til en vertikal vindmølle eller en hypermoderne jordvarmebeholder.

Green Source har konkret stået bag projektet med varmepumperne, samt udlægning af søvarmeslangerne i den kunstigt anlagte sø. Det projekt skabte en del postyr at få godkendt: – Man frygtede, at udlægningen af de 1000 meter søslanger, ville ændre temperaturen i søen så meget, at det kunne gå ud over dyr- og planteliv. Det er der stadig ikke noget, der tyder på, og der bliver løbende taget målinger for at holde øje med det, forklarer Frans Hansen, der er projektleder i Green Source.

Der er lidt for enhver smag
På Energistien kan du se følgende energitiltag:

  • To typer husstandsvindmøller (vertikal og horisontal)
  • Tre typer varmepumpeinstallationer, hvor varmen trækkes ud af luften, jorden og søen
  • Indvendig isolering
  • Solceller
  • LED-bygningsbelysning, som klikkes på tagrenden
  • En mini-vindmølle og et børne-solcellepanel

Du kan prøve en tur på en el-cykel, oplade din mobiltelefon via en motionscykel, styre en minivindmølle og et solcelleanlæg, samt bruge et termograf-kamera. På minivindmøllen og solcelleanlægget kan børn – og voksne, der skulle have lyst – selv dreje møllen og solcellepanelet og med det samme aflæse i hvilken position produktionen er størst.

Energistien kan også besøges digitalt ved at gå ind på Energibyen.dk, hvor man kan læse om de forskellige tiltag ved at klikke sig rundt på et kort over området.